Panyakit Alzheimer

Wisepowder ngagaduhan seueur bahan baku panyawat Alzheimer, sareng ngagaduhan sistem manajemen kualitas total.

Némbongkeun 1-4 hasil 8

1 2

Kasakit Alzheimer

Panyakit Alzheimer mangrupikeun bentuk pikun anu progresif. Pikun mangrupakeun istilah anu langkung lega pikeun kaayaan anu disababkeun ku tatu otak atanapi panyakit anu négatip mangaruhan ingetan, pamikiran, sareng tingkah laku. Parobihan ieu ngaganggu kahirupan sapopoe.
Numutkeun ka Asosiasi Alzheimer, panyawat Alzheimer nyatakeun 60 dugi 80 persén kasus pikun. Kaseueuran jalma anu ngagaduhan panyakit ngagaduhan diagnosis saatos umur 65. Upami didiagnosa sateuacan éta, umumna disebatkeun salaku panyawat panyakit awal Alzheimer.

Panyakit Alzheimer Kusabab

Anu nyababkeun panyawat Alzheimer nyaéta (henteu) dipikaterang. Hipotesis "amyloid cascade" mangrupikeun hipotesis anu paling lega dibahas sareng ditaliti ngeunaan panyabab panyakit Alzheimer. Data anu panguatna anu ngadukung hipotesis cascade amyloid asalna tina kajian panyakit awal anu diturunkeun (genetik) Alzheimer. Mutasi anu aya hubunganana sareng panyakit Alzheimer parantos kapendak dina sakitar satengah pasién anu panyakit awal-awal. Dina sadaya pasién ieu, mutasi ngakibatkeun kaleungitan produksi dina uteuk tina bentuk khusus tina sempalan protéin alit anu disebat ABeta (Aβ). Seueur ilmuwan percanten yén dina seuseueurna sporadis (contona, henteu diwariskeun) kasus panyakit Alzheimer (ieu mangrupikeun seueur pisan sadaya kasus panyakit Alzheimer) seueur teuing panyabutan protéin Aβ ieu tibatan teuing produksi. Bisi wae, seueur panilitian dina milarian cara pikeun nyegah atanapi ngalambatkeun panyakit Alzheimer parantos fokus kana cara ngirangan jumlah Aβ dina uteuk.

Gejala Alzheimer

Sadayana gaduh épisode hilap ti waktos ka waktos. Tapi jalma anu ngagaduhan panyakit Alzheimer nunjukkeun paripolah sareng gejala anu teras-terasan anu parah beuki lami. Ieu tiasa kalebet:
  • kaleungitan ingetan mangaruhan kagiatan sapopoe, sapertos kamampuan ngajaga janji
  • kasulitan ku padamelan anu biasa, sapertos ngagunakeun gelombang mikro
  • kasusah sareng ngarengsekeun masalah
  • kasulitan ku ucapan atanapi tulisan
  • janten lieur ngeunaan waktos atanapi tempat
  • turun kaputusan
  • turun kabersihan diri
  • parobihan sareng parobihan kapribadian
  • ditarikna ti babaturan, kulawarga, jeung masarakat
Gejala panyakit Alzheimer bakal robih numutkeun tahap panyakitna.

Perawatan Alzheimer

Teu aya ubar anu dipikanyaho pikeun panyawat Alzheimer, pangobatan anu sayogi nawiskeun kauntungan simtomatik anu rada leutik tapi tetep sifatna paliatif.
Perlakuan panyawat Alzheimer diwangun ku pangobatan dumasar sareng non-pangobatan dumasar. Dua kelas farmasi anu béda disatujuan ku FDA pikeun ngarawat panyakit Alzheimer: sambetan cholinesterase sareng antagonis glutamat parsial. Kelas ubar sanés parantos kabuktosan ngalambatkeun tingkat kamajuan panyakit Alzheimer. Sanaos kitu, seueur uji coba klinis nunjukkeun yén pangobatan ieu langkung unggul tibatan plasebo (pil gula) dina ngébréhkeun sababaraha gejala.
Pangobatan Dumasar Pangobatan
▪ sambetan Cholinesterase (ChEIs)
Dina penderita panyakit Alzheimer aya kurangna neurotransmitter kimia otak anu disebut acetylcholine. Panilitian substansial parantos nunjukkeun yén asetilkolin penting dina kamampuan ngawangun kenangan anyar. The sambetan cholinesterase (ChEIs) meungpeuk ngarecahna asétilkolin. Hasilna, langkung seueur asetilkolin sayogi dina uteuk, sareng panginten langkung gampang ngabentuk kenangan énggal.
Opat ChEIs parantos disahkeun ku FDA, tapi ngan ukur donepezil hydrochloride (Aricept), rivastigmine (Exelon), sareng galantamine (Razadyne - saurna disebat Reminyl) dianggo ku kaseueuran médis kusabab ubar kaopat, tacrine (Cognex) ngagaduhan efek samping anu langkung teu pikaresepeun. tibatan anu sanésna. Kaseueuran ahli dina panyakit Alzheimer henteu percanten aya béda anu penting dina épéktipitas tilu obat ieu. Sababaraha studi nunjukkeun yén kamajuan gejala pasién dina ubar ieu sigana dataran luhur genep dugi ka 12 bulan, tapi kamajuan anu teu bisa dihindari teras dimimitian deui.
Tina tilu ChEIs anu seueur dianggo, rivastigmine sareng galantamine ngan ukur disatujuan ku FDA pikeun panyakit Alzheimer anu hampang sedeng, sedengkeun donepezil disatujuan pikeun panyawat Alzheimer anu hampang, sedeng, sareng parna. Henteu dipikaterang naha rivastigmine sareng galantamine ogé épéktip dina panyawat Alzheimer parah, sanaos henteu aya alesan anu saé kunaon aranjeunna henteu kedah.
Efek samping utama tina ChEIs ngalibatkeun sistem gastrointestinal sareng kalebet lieur, utah, cramping, sareng diare. Biasana efek samping ieu tiasa dikontrol ku parobihan dina ukuran atanapi waktos tina dosis atanapi pangobatan pangobatan kalayan sajumlah leutik kadaharan. Seuseueurna pasien bakal sabar dina dosis terapi tina ChEIs.
▪ Antagonis glutamat parsial
Glutamat mangrupikeun neurotransmitter anu ngagedékeun uteuk dina uteuk. Hiji téori nunjukkeun yén seueur teuing glutamat tiasa goréng pikeun uteuk sareng nyababkeun buruk sél saraf. Memantine (Namenda) jalan ku sawaréh nurunkeun pangaruh glutamat pikeun ngaktipkeun sél saraf. Panilitian parantos nunjukkeun yén sababaraha pasién dina méménin tiasa miara dirina langkung saé tibatan penderita Pél gula (placebos). Memantine disatujuan pikeun pengobatan pikun sedeng sareng parna, sareng panilitian henteu nunjukkeun éta ngabantuan pikun enteng. Éta ogé mungkin pikeun ngubaran penderita duanana AchEs sareng memantine tanpa kaleungitan efektivitas boh pangobatan atanapi paningkatan efek samping.
Di sagigireun éta, seueur panilitian nunjukkeun yén ubar J147, CAD-31, CMS 121, jsb bakal mujarab pikeun panyawat Alzheimer dina modél beurit tina gancangan sepuh. J147 mangrupikeun ubar ékspérimén anu épék dilaporkeun ngalawan panyawat Alzheimer sareng sepuh dina modél beurit tina gancangan sepuh. Sareng kagiatan neurogén ditingkatkeun langkung tina J147 dina sél prékursor saraf manusa ngagaduhan turunan na disebat CAD-31.
Perlakuan dumasar-pangobatan
Salaku tambahan pikeun ubar, parobahan gaya hirup tiasa ngabantosan penderita panyakit alzheimer
ngatur kaayanana, sapertos maca buku (tapi henteu koran), midangkeun papan, ngalengkepan tatarucingan silang, maen alat musik, atanapi interaksi sosial biasa nunjukkeun ngirangan résiko panyakit Alzheimer.

rujukan:

  1. Matthews, KA, Xu, W., Gaglioti, AH, Holt, JB, Croft, JB, Mack, D., & McGuire, LC (2018). Perkiraan ras sareng étnis panyawat Alzheimer sareng pikun anu patali di Amérika Serikat (2015–2060) dina déwasa yuswa 65 taun. Alzheimer & pikun. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2018.06.3063 ikon luar
  2. Xu J, Kochanek KD, Sherry L, Murphy BS, Tejada-Vera B. Pupusna: data akhir pikeun 2007. Laporan statistik vital nasional; vol. 58, henteu. 19. Hyattsville, MD: Pusat Nasional pikeun Statistik Kaséhatan. 2010
  3. Panyakit Alzheimer - Nyababkeun (NHS)
  4. Patterson C, Feightner JW, Garcia A, Hsiung GY, MacKnight C, Sadovnick AD (Pébruari 2008). "Diagnosis sareng pangubaran pikun: 1. Penilaian résiko sareng pencegahan primér panyakit Alzheimer". CMAJ. 178 (5): 548-56
  5. McGuinness B, Craig D, Bullock R, Malouf R, Passmore P (Juli 2014). "Statin kanggo pangobatan pikun". Basis Data Cochrane ngeunaan Ulasan Sistematika
  6. Stern Y (Juli 2006). "Cadangan kognitif sareng panyakit Alzheimer". Kasakit Alzheimer sareng Gangguan Pakait. 20 (3 Suplier 2): S69-74
  7. "Ubar eksperimen nargétkeun panyakit Alzheimer nunjukkeun épék anti sepuh" (Press release). Institut Salk. 12 Nopémber 2015. Disalin 13 Nopémber 2015